björn 2023

NU FINNS LANTKÖKET VI SÖKTE DÅ

Det hela började egentligen för över 30 år sedan, då vi köpte huset, byggt 1870, i Källberget i södra Dalarna. Vi startade renoveringen, rev en del och byggde upp hela huset igen. I gammal stil naturligtvis. Trappa, gjutjärnskaminer, fönsterfoder, garderober, veranda, trösklar, murstock med bakugn… och ett lantkök.

Egentligen hade jag inte en tanke på att platsbygga köket själv. Självklart trodde jag att köket vi letade efter fanns att köpa. Vi hörde oss för, pratade med bekanta och beställde kataloger från åtskilliga kökstillverkare, men ingenstans kunde vi hitta ett kök som såg ut att vara byggt på plats för över 100 år sedan. Vi var alltså tvugna att ta saken i egna händer. Ett halvår senare stod köket där. Det tog lång tid, men det blev naturligtvis bra.

Men allt kan bli bättre. Det måste gå att bygga ett kök med ett traditionellt platsbyggt utseende betydligt rationellare. Efter blyertsskisser, 3D-modeller i dator och slutligen fullskalemodeller har vi nu sedan länge nått målet. sedan 2004 byggs köken i moduler, snabbare och med större precision. naturligtvis fortfarande helt i trä, oljefernissade invändigt, handmålade med linoljefärg utvändigt, fattas bara annat! Tack vare den mönsterskyddade fronten/stommen är det möjligt. Hoppas du nu hittat det köket vi letade förgäves efter.

Björn Rönnerholm